Maten & Kocken Brev från kocken

egen potatis
mat aubergine
matlagning utomhus

Min absoluta övertygelse är att maten spelar en stor roll när det kommer till inlärning. Maten är ju även den en del i det pedagogiska arbetet med barnen. Jag vill att barnen utvecklas smakmässigt under sin viktiga tid på förskolan. Det ska vara en bra start för barnen som ger de rätt förutsättningar att senare i livet kunna äta en hälsosam och varierad kost.

Jag vill hålla en hög kvalitet på maten och arbeta med så bra råvaror som jag bara kan. Temat som genomsyrar måltidsverksamheten är ”från jord till bord”. Jag strävar efter att ha en hög andel svenskodlade råvaror samt en del lokalproducerat och egenodlat när det är säsong. Allt kött är svenskt, all fisk msc-märkt och all fågel är även den svensk.

Det absolut roligaste är när vi odlat något tillsammans med barnen och följt hela processen från ett frö tidigt på våren till en god och söt morot med vacker smakrik blast på sensommaren. Att få ge barnen en respekt för råvaran och förmågan att uppskatta hela växten är något jag verkligen brinner för och tycker är viktigt. Att tillsammans utforska och smaka på råvaror i sin råa form och sen se vad som händer när man tillagar den är jättespännande. När är den som godast? Vad kan man använda den till. Där tar jag hjälp av våra duktiga pedagoger som är experter på att väva samman matpedagogiken in i verksamheten på ett naturligt sätt.

De lite äldre barnen är även med i köket emellanåt. Då brukar vi baka tillsammans och prata om vilken mat de tycker om osv.

Jag sätter själv ihop förskolans matsedel vecka för vecka. Ibland utmanar jag barnen med lite mer annorlunda rätter och ibland får de sånt som de känner igen. Det är viktigt att barnen får känna sig delaktiga och att de kan påverka. Därför får de emellanåt önska maträtter också.

Varje torsdag när vädret tillåter så lagas lunchen över öppen eld ute i förskolans trädgård. Det är en populär stund och de barn som vill får vara med och röra i grytan och smaka på maten med varsin smaksked. Den stunden skapar en nyfikenhet och ett positivt grupptryck att våga smaka på sånt som annars kanske upplevs lite läskigt.

Jag får ofta frågan; Äter barnen maten?
Det gör de. Alla äter inte allt alltid såklart. Men vi uppmanar dem att våga smaka och fortsätter att exponera de för råvaror som de har svårare för. Det gör jag för att jag vet att det så småningom lossnar för de allra flesta och ser de en kompis eller pedagog smaka på något och dessutom tycker om det så väcks såklart en nyfikenhet.

Mat ska vara lustfyllt och förknippad med glädje. Och det tycker jag vi lyckas bra med här på Småfolket!

#matenpåsmåfolket

Mitt barn serveras god och näringsriktig mat